2017. június 22., csütörtök

Fűtésszerelés Budapest, Fűtésszerelés menete Budapest

Fűtésszerelés Budapest Első rész


Fűtésszerelés története:éveken át minőségben bizonyított szabványosított rendszer

A réz az egy alapvető és egyetlen olyan anyag, amit mai napig alkalmaznak a csőszerelés folyamatán, évezredek óta megbízhatóan rendelkezésünkre bocsájtja a vizet amely minden családnak nagyon fontos volt. Első köztudott használata egészen i.e. 2750-ig nyúlik vissza, amikor is Egyiptomban, egy folyó mellett elhelyezkedő templomban használtak a rezet vízelvezetésre. A római korból fent maradt réz csővezeték rendszerek ép részei a mai napig megtalálhatóak Pompeiben és Herculaneumban, azokban a városokban, amiket a Vezúv kitörése pusztított el időszámításunk előtt.

A huszadik század elején már a réz, a fűtési és vízellátási rendszerekben elsőosztályú anyaggá vált, a színvonal mércéjét pedig olyan magasra tette, hogy a versenytárs anyagok csak alig tudták megközelíteni ezt a minőséget. A réz rendkívüli megbízhatóságáról , minőségéről sok évtizeden keresztül, a rézcsővel felszerelt európai otthonok milliói tettek tanúbizonyságot, és így joggal kiáltották ki legjobb csőanyagnak a fűtésszerelésben.

fűtésszerelés budapesten
Fűtésszerelés Budapest


Az épületgépészeti rézcsövek alkalmazását valamint annak gyártási folyamatának feltételeit Magyarországon is ugyanaz az európai szabvány szabályozza, mégpedig az MSZ EN 1057:2006+A1 Réz és rézötvözetek. Varrat nélküli, kör szelvényű rézcsövek vízhez és gázhoz, egészségügyi és fűtési alkalmazásra” című csőszabvány.

Eme szabvány szerint gyártott csövek és a megfelelő szabvány (MSZ EN 1254-1, -7) szerinti idomok gyártótól függetlenül alkalmazhatóak a fűtésszerelés során. Ezek egymással csereszabatosak, és így az anyagválasztás kritériumai leegyszerűsödnek, az anyagok a kereskedelmi forgalomba hozatala egyszerűbben kivitelezhető, és évtizedek múlva is lehetőség lesz a meglévő rendszer átalakítására, kibővítésére.

Néhol a gyártónként eltérő méretű, valamint anyagminőségű, kötéstípusú versenytárs anyagoknál azonban probléma lehet, hiszen ki az aki garantálja, hogy az adott gyártó évtizedek múltán is jelen lesz a piacon akkori termékeivel? A rézcső és fittinggyártók igen!

Rézcsövek tekercsben MSZ EN 1057:2006+A1 szabvány szerint

A rézcsővel felszerelt fűtési rendszerek tulajdonságai

A rézcsövek pozitív tulajdonságai a fűtéstechnika területén is egyértelműen megfigyelhetőek. Több évtizedre szóló, kipróbált megbízhatóság, korrózióállóság a főbb ismérvei, a csövek nem öregszenek, tulajdonságuk idővel nem változik. Mivel a csövek anyaguknál fogva homogén (tiszta réz), és nem rétegelt, nem lép fel az anyaghatárok mentén feszültség (pl. a eltérő hőtágulási együtthatók miatt), így ebből kifolyólag sem károsodhat az anyag. A csövek jól bírják a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályzás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérséklet ingadozásnak is, várható élettartamukat ez a legkevésbé sem befolyásolja. A műanyagcsövek esetében a maximális hőmérsékletet minden esetben adottak, ha termék az ettől magasabb hőmérsékletre veszíthet az élettartamából.

Állékonyságuknak, kis falvastagságuknak és az alacsony hőtágulásuknak köszönhetően a rézcsövek falon kívül is szerelhetők, ezért esztétikusak, és kis helyigényű a rendszer. A rézcső teljes mértékben oxigéndiffúzió-mentes, és az is marad örökre! A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye vagy az osztó-gyűjtő a korrózió mentes.

A kötési módokról

A rézcsövek köthetők oldható valamint oldhatatlan kötésekkel egyaránt. Oldható kötéseket (menetes, roppantógyűrűs) akkor alkalmazunk, ha egy későbbi időpontban a kötést oldani kell, mint például szivattyúknál, csaptelepeknél vagy hőcserélőknél, amikor azokat javítani vagy pedig karbantartani kell. Más egyéb esetekben oldhatatlan kötéseket alkalmazunk, a fűtéstechnikában ezek a lágy- és keményforrasztás, présidomos és a gyors csatlakozós kötés.
Fűtésszerelés Budapest folytatás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése